OSB plokštės – viena populiariausių statybinių medžiagų, naudojamų karkasinei statybai, stogams, grindims, laikiniems pastatams, baldų gamybai ir kt. Šiuo metu Lietuvoje turime išties didelį pasirinkimą skirtingų gamintojų, tipų, skirtingos kokybės ir kainos OSB. Tad, kaip gi iš tokios gausos išsirinkti iš tiesų kokybišką produktą?
Renkantis kokybišką OSB, rekomenduoju atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

☑️ Plokštės tankis
Rinkoje galima rasti nuo 580 kg/m3 iki 640 kg/m3 tankio OSB.
Didesnio tankio OSB plokštės yra patvaresnės ir atsparesnės drėgmei bei smūgiams.

☑️ Plokštės storis
 Pirmiausia, įsitikinkite, kad plokštės storis atitinka jūsų projekto konstrukcinius reikalavimus. Storesnės plokštės paprastai suteikia didesnį stiprumą ir stabilumą.

☑️ Plokštės įstrižainės
 Verta pamatuoti plokštės įstrižaines. Dažnu atveju statybose tai svarbu (ypač gaminant SIP skydus, OSB naudojant karkasinėms sienoms). Yra leidžiamas nedidelis ~ 2 mm skirtumas tarp įstrižainių, tačiau teko matyti ir plokščių, kurių nuokrypis tarp įstrižainių yra dvigubai ar net daugiau didesnis nei leistina.

 ☑️ Atsparumas drėgmei
Tai ypač svarbu, jeigu plokštės bus naudojamos ten, kur yra daug drėgmės, pvz., pastato išorėje, lauko konstrukcijose ir kt. Prastą atsparumą drėgmei parodo nelygus plokštės paviršius jai pabuvus drėgnoje aplinkoje – pabrinksta atskiros skiedros, kartais jos net gali atšokti nuo bendro paviršiaus. Plokštės kokybę gali parodyti ir paprastas bandymas – pavyzdžiui, 24 val. pamirkius kokybišką OSB3 plokštę vandenyje, storis gali padidėti iki 15%. Jeigu plokštė yra prastesnės kokybės, šis rodiklis būna iki dviejų kartų didesnis.

☑️ Plokštės paviršiaus išvaizda
Atkreipkite dėmesį, koks yra skiedrų dydis plokštės paviršiuje. Kuo ilgesnės skiedros, tuo geresnis surišimas ir stipresnė plokštė

☑️ Patikimas gamintojas ir produkto savybes užtikrinantys sertifikatai
Tik pirkdami patikimo gamintojo sertifikuotus produktus galėsite būti tikri dėl realių medžiagos savybių, kokybės bei tinkamo naudojimo.

+370 685 770 67

giedrius@rezetas.lt