Įrengti grindis iš OSB plokščių galėsite dvejopai:

Pirmas būdas


Kai OSB plokštes klojate vienu sluoksniu ir naudojate pagrindinę laikančiąją konstrukciją.
Geriausiai grindų kokybei pasiekti Jums rekomenduojama naudoti 22,0 mm OSB “T&G” plokštę su išdroža ir dygiu briaunoje. Plokštes dėkite ant trijų ar daugiau atramų, o naudodami “T&G” plokštes žiūrėkite, kad apačioje būtų atitinkamai pažymėta pusė. Galų sudūrimus sudėkite ties atramomis ir kiekvienoje eilėje persislinkite bent per dvi atramas.
 
Antrasis būdas


Kai OSB plokštes klojate ant papildomo konstrukcinės medžiagos sluoksnio, pvz., pagrindo plokščių, statmenai sijoms suklotų medinių skersinių arba ant betoninės dangos. OSB plokštės klokite palikdami palei visus jų šonus ir galus 3 mm tarpelius. Juodgrindžių plokštes ir pagrindo plokštes viena kitos atžvilgiu klokite taip, kad jų stipriosios ašys kirstųsi stačiu kampu, o plokščių sudūrimo vietos nesutaptų.


•    Juodgrindės: palikite 3mm tarpelius.
•    Perslinkite kiekvienos eilės plokščių galų sujungimus.
•    TG plokštes denkite skersai atramų, pažymėta puse į apačią. Visos plokštės turi tęstis per du ar daugiau tarpų.
•    Jei plokštės briaunos lygios, jas atremkite ant tąšų.
•    Sijos arba santvaros. Pastaba: įrenkite reikiamą ventiliaciją ir užtvarą drėgmei.
•    Stiprumo ašis.

Atstumai tarp sijų (cm) Plokščių storis (mm)
40 15 - 18
50 18 - 22
60 22

Grindų apkalos tvirtinimas

Apkalai tvirtinti naudokite automatiškai kalamas vinis. Šis būdas tiks, jei vinių neįkalsite per stipriai į plokštę. Tvirtinimui taip pat naudokite medvaržčius.
Bet kokia grindų sistema bus dar patikimesnė, jei be įprastinio prikalimo, apkalos plokštes dar priklijuosite prie atraminių sijų elastomeriniais klijais bei suklijuosite jų dygio bei išdrožos tarpusavio jungtis. Klijai veiks kaip kompozicinė medžiaga tarp sijų ir apkalos, o tai sustiprins grindis ir sumažins vibraciją. Jei juodgrindės yra priklijuojamos, daugelį naujai sukurtų grindų sijų gaminių, pvz., dvitėjes sijas, galėsite kloti didesniais tarpais.

Pastabos:
•    Kai plokštės storis iki 12 mm, galite naudoti 50mm vinis.
•    Vietovėje kur vyrauja stiprūs vėjai gali būti reikalaujama naudoti didesnes vinis ir jas kalti mažesniais tarpais.
•    Vinys turi būti 10 mm nuo plokštės krašto.
•    Vietoje įprastinių vinių galite naudoti žiedines vinis, spiralines-suktas vinis arba sankabas.

Baigtinių grindų klojimas ant juodgrindžių ir pagrindo derinio
Po to, kai pastatas yra uždaromas ir apšildomas, prieš pat klodami baigtines grindis, nušluokite ir išvalykite plokštes siurbliu.
Atidžiai patikrinkite, ar grindų paviršiuje nekyšo vinių galvutės ir ar visos plokštės gerai prikaltos. Dėl per didelės drėgmės kai kurie plokščių kraštai gali pabrinkti. Nušlifuokite juos ir patikrinkite, kad, prieš dedant baigtines grindis, plokštės būtų sausos.
Ant plokščių, naudodamiesi tinkama technologija ir laikydamiesi dangos gamintojų nurodymų, galite tiesti kiliminę dangą ir kloti parketą. Klijuojamoms lanksčioms grindų dangoms turėsite pakloti atskirą plokščių sluoksnį. Naudokite tik grindų dangos gamintojo rekomenduojamus nesukietėjančius klijus. Kitas lanksčias grindų dangas galite kloti tiesiai ant viengubų grindų kategorijos plokščių. Jei apkalą statybos metu veikė itin didelė drėgmė, visą paviršių gali reikėti palyginti lengvai pašlifuojant.

OSB juodgrindžių padengimas betonu
Betoninės dangos ant juodgrindžių plokščių dažnai naudojamos grindų sistemos garso izoliavimo savybėms padidinti. Lengvasvorio gipso-betono gamintojai paprastai rekomenduoja dengti 20mm betono sluoksnį ant 22mm dygiu ir išdroža sujungtų juodgrindžių, po kuriomis sijos išdėstytos 40 – 62,5cm atstumais.
Ant OSB plokščių pagrindo paklokite tankios mineralinės vatos arba medžio plaušo plokštės, tuomet pakloję polietileno plėvelę (0,2mm) galėsite įrengti “plaukiojančią” monolitinę betoninę dangą. Ši grindų konstrukcija garantuos gerą apsaugą nuo triukšmo, kuri gali būti dar labiau pagerinta pakabinus lubų gipsokartonio plokštes ant spyruoklinių pakabų. Šiuo atveju pasieksite R’w.r = 57 dB garso slopinimą ir įvykdysite reikalavimus, keliamus gyvenamųjų patalpų atskyrimo perdangoms.

Kietmedžio grindys
Nacionalinė medinių grindų dangų asociacija (NWFA) ir Nacionalinė ąžuolinių grindų dangų gamintojų asociacija (NOFMA) leidžia naudoti 18,0 mm storio OSB juodgrindes po kietmedžio grindimis. Rekomenduojame tarpus tarp atramų, nurodytus 6 lentelėje. Juodgrindės priklijuokite ar prikalkite prie sijų elastingais klijais. Dygį ir išdrožą taip pat suklijuokite. Storos plokštės gerai laikys vinis, o dėl mažesnių tarpų tarp atramų ir klijavimo susidarys standus pagrindas, kuris padės sumažinti grindų girgždėjimą paklojus kietmedžio grindis.
Yra svarbu, kad klojant kietmedį, juodgrindės būtų sausos, priešingu atveju, joms išdžiūvus, kietmedžio grindys bus gniuždomos ir girgždės. Jei pagrindas sudrėko statybų metu, jį išdžiovinkite ir drėgmėmačiu patikrinti drėgnumą, įsitikinkite, kad jis neviršija kietmedžio grindų gamintojo leistinų ribų.

Juodgrindės turi būti lygios, ypač ties plokščių sujungimais. Prieš klojant kietmedį, bet kokius nelygumai ties plokščių pakraščiais nušlifuokite galinga grindų šlifavimo mašina, naudodami vidutinio rupumo šlifavimo popierių. Po šlifavimo iš naujo prikalkite girgždančias grindų vietas.
Klodami grindis vadovaukitės gamintojo rekomendacijomis. Kur įmanoma, kietmedžio grindis klokite statmenai grindų sijoms.

Keraminės plytelės
Kad grindys būtų patvarios yra svarbu, jog grindų sistema būtų kiek įmanoma standesnė. Grindų charakteristikoms pagerinti naudokite storesnes juodgrindes (t.y. 18,0 mm arba 22,0 mm) arba pagrindą su tankiau išdėstytais tvirtinimo elementais.

Grindų vibracija
Grindų vibraciją arba “šokinėjimą” paprastai sąlygoja didžiausi galimi tarpai tarp sijų ir mažiausias juodgrindžių storis. Norėdami padidinti grindų standumą ir įrengti žymiai patikimesnes grindis, pasinaudokite keletu galimybių: pasirinkite juodgrindes, kurių storis didesnis negu minimalus, nurodytas normų reikalavimuose; prikalkite ir priklijuokite juodgrindes prie sijų; sumažinkite tarpus tarp išilginių bei skersinių sijų, apribodami deformacijas dėl apkrovų arba įrengdami geresnes sutvirtinimo sistemas.

Pastabos:


•    Remiantis ANSI standartu A108 ir Amerikos plytelių valdybos faneros specifikacijomis.
•    Tarpai tarp sijų neturi viršyti 40 cm.
•    OSB 15,0 mm storio perdangos apkala.
•    Pagrindui naudokite 12 mm gipso-plaušo plokštes. Jas nugruntuokite giluminiu gruntu prieš klijuodami plyteles.
•    Palikite 3 mm tarpelius palei plokščių kraštus.
•    Virš juodgrindžių patieskite bituminio kartono arba 0,4 mm polietileno paklotą. Sutvirtinkite skiedinį vieliniu tinklu.